Jaka średnica?

Comment

Libtech

Zapraszam wszystkich na drugą część wpisu o szparagach. Wiecie już jakie witaminy i minerały ma w sobie to genialne warzywo, a ostatnio poznaliście ich rodzaje. Miałam okazję podzielić się z wami informacjami na temat ich pochodzenia, a także opisałam po krótce czym się charakteryzuje biała i zielona odmiana. Dzisiaj dowiecie się o co chodzi z trzecim rodzajem, fioletowym, który niestety występuje bardzo rzadko oraz dowiecie się jak kupić maksymalnie świeży pęczek. Zapraszam do lektury.

Fioletowa odmiana, jak wspomniałam wyżej, jest tą najmniej znaną. Jest to związane z ich trudną uprawą. Nie wiem czy wiecie ale fioletowa odmiana to tylko stadium przejściowe. Zanim szparagi staną się zielone, są fioletowe. Trwa to bardzo krótko dlatego ich zbieranie jest trudne. W smaku są równie delikatne i miękkie jak ich zielone, ostateczne stadium.

Na koniec ostatnia informacja na temat rodzai. Szparagi, niezależnie od rodzaju występują w różnych rozmiarach.

  • Są to albo tzw. „patyki”, które idealnie nadają się na smażenie, zapiekanie czy grillowanie.
  • Drugie w kolejności są cienkie szparagi. Zdecydowanie grubsze od „patyka” jednak takie, które nie osiągnęły średnicy 1 centymetra. Ten rodzaj sprawdzi się w każdej postaci. Można je gotować, grillować, zapiekać lub chrupać na surowo (tylko zielone i fioletowe).
  • Trzecie i ostatnie są szparagi najgrubsze czyli takie, które mają co najmniej 1 centymetr średnicy. Najlepsze na gotowanie, idealne na zupę krem. Bardzo mięsiste i bajecznie smaczne.

O tym jak rozpoznać, że szparagi są świeże, napiszę już niebawem.

Źródło zdjęć: pixabay.com

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.