Zupa krem z białych szparagów

Comment

Libtech

Co powiecie na przepis na zupę szparagową? Rzadko zamieszczam tu wpisy z przepisami ale za racji tego, że zaraz rozpocznie się sezon szparagowy postanowiłam podzielić się z wami swoim ulubionym przepisem na najlepszą na świecie zupę z białych szparagów.

Pewnie część z was ma ochotę przyrządzić szparagi ale nie wie jak? W takim razie nie mogliście trafić lepiej! Zupa krem z mojego przepisu zawsze wychodzi genialna, a do tego jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Szparagi – trzy pęczki białych szparagów
  • Śmietana 30% – mały kubek
  • Czosnek (opcjonalnie) – ząbek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo starty parmezan
  • Boczek wędzony w cienkich plastrach

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania szparagów. Białe szparagi obieramy zaraz od główki do samego dołu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy obrane, umyte i pokrojone na kawałki białe szparagi. Całość podsmażamy przez około pięć minut by następnie dodać zimnej wody (wedle uznania jednak pamiętajcie, że ma być to zupa krem). Przyprawiamy i gotujemy przez 15 minut. Następnie wyciągamy część główek ze szparagów i odkładamy na bok. Do garnka wlewamy śmietanę i całość mielimy. Zupę wlewamy do talerzy, na wierzchu kładziemy główki szparagowe, posypujemy świeżo startym parmezanem i mocno podsmażonym, pokruszonym wędzonym boczkiem.

Uwagi:

Pamiętajcie by wybierać świeże szparagi. Powinny być białe (fioletowy nalot świadczy o tym, że nie są świeże!) i szeleszczące.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: google.com

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.