Jak powstaje mleko AR?

Comment

Libtech O przemyśle i technologiach
Mama z dzieckiem

Niedojrzały układ pokarmowy niemowlęcia i połykanie powietrza powoduje ulewanie pokarmu. Ulewanie u niemowląt to problem, który dotyka co drugiego dziecka i nie ma powodów do zmartwień. Zwłaszcza, że na sklepowych półkach dostępne są produkty, które eliminują bądź ograniczają problem. 

Karmienie butelką

Źródło: http://kobietawielepiej.pl/

Jak powstaje mleko modyfikowane?

Zanim mleko dla niemowlęcia trafi na sklepową półkę, przechodzi modyfikację. Krowie mleko znacznie różni się składem od matczynego, dlatego trzeba go pozbawić pewnych składników. Przede wszystkim zmniejszana jest ilość białka oraz tłuszczu. Tłuszcz w części zostaje zastąpiony olejami roślinnymi, które stanowią źródło jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W mleku obniżana jest zawartość potasu, chloru i sodu. Zwiększana jest ilość laktozy. Mleko zostaje wzbogacone o składniki mineralne (np. jod, cyn, selen) i witaminy (np. A, C, D, E). Ponadto mleko modyfikowane, w tym mleko AR, wzbogaca się o związki takie jak: L-karnityna, cholina czy probiotyki Bifidus.

Mleko AR z dodatkiem specjalnych składników przeciw ulewaniu

Mleko AR

Źródło: http://www.untvradio.com/

W procesie modyfikacji mleka krowiego, dodawane są składniki, które zagęszczają pokarm i zapobiegają wymiotom oraz ulewaniu. Mleko przeciwulewaniu zawiera w swym składzie wyłącznie naturalne składniki. By ograniczyć ulewanie, do mleka dodawane są: mączka chleba świętojańskiego, skrobia ziemniaczana, może być również kukurydziana czy ryżowa. Mleko AR dostarcza dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego, gdy występuje problem ulewania warto po nie sięgnąć.

Więcej informacji na temat mleka AR znajdziesz tutaj.

Źródło głównego obrazka: http://img.gazeta.ru.

Dodaj komentarz