Majowe bogactwo minerałów i witamin

Comment

Libtech

Maj to sezon na szparagi. W Polsce mamy obecnie trzy rodzaje choć zdarzają się i nawet cztery. Co takiego ma w sobie to warzywo, że każdy powinien uwzględnić je w swojej codziennej diecie? Jak wybierać szparagi by były maksymalnie świeże? No i na końcu jak je przyrządzać? Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o tej bombie witaminowej, zapraszam do lektury.

Szparagi to przede wszystkim liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym zalecane są osobom, które przeszły na dietę. Nie wiem czy wiecie ale aż w 95% składają się z wody! Poniżej więcej informacji na temat ich składu.

W 100 g szparagów jest zaledwie 22 kcal.

Kwas foliowy opóźnia procesy starzenia się oraz umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. W 100 g szparagów mamy aż 149 ug.

  • Szparagi to także bogactwo witamin B1 i B2.
  • Witamina C – 7.7 mg
  • Tiamina – 0.162 mg
  • Ryboflawina – 0.139 mg
  • Niacyna – 1.084 mg
  • Witamina B6 – 0.079 mg
  • Witamina A – 1006 IU
  • Witamina E – 1.50 mg
  • Witamina K – 50.6 ug

To jednak nie koniec. Poza licznymi witaminami jest ogrom minerałów.

  • Wapń – 23 mg
  • Żelazo – 0.91 mg
  • Magnez – 14 mg
  • Fosfor – 54 mg
  • Potas – 224 mg
  • Sód – 14 mg
  • Cynk – 0.60 mg

Jak sami widzicie warto jeść szparagi. Potas usuwa nadmiar wody z organizmu, witamina C wspomaga nasz układ odpornościowy, żelazo zapobiega niedokrwistości, witaminy A i E są odpowiedzialne za piękne, zdrowe włosy i mocne paznokcie, a błonnik pomaga uregulować pracę jelit.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej, a mianowicie jakie są rodzaje i jak wybierać szparagi by były maksymalnie świeże, zapraszam na następny post już niebawem.

Źródło zdjęć: pixabay.com

Dodaj komentarz