Zrobienie domowego mydła, to wbrew pozorom bardzo prosta sprawa. Trzeba jedynie trzymać się przepisu i zachować środki ostrożności, gdyż bazą mydła jest wodorotlenek sodu, który jest substancją niebezpieczną i silnie żrącą. Domowe mydło ma jedną zasadniczą przewagę nad tymi z drogerii. Otóż w jego składzie znajdzie się dokładnie to, czego chcemy. Nie ma w nim barwników, konserwantów i sztucznych substancji zapachowych, dlatego samodzielna produkcja kosmetyku będzie dobrym pomysłem dla alergików. Dowiedzmy się jak zrobić samodzielnie mydło?
Akcesoria niezbędne do wyrobu mydła
Aby wykonać mydło niezbędne będą rękawice i okulary ochronne, ubranie robocze, waga kuchenna, szklany dzbanek lub słoik do rozrabiania wodorotlenku, blender lub drewniana łyżka, termometr kuchenny, stary garnek ze stali nierdzewnej oraz forma na mydło, najlepiej silikonowa. Jeśli chodzi o sam proces wytwarzania, to potrzebujemy wodorotlenek sodu, który kosztuje około 6 zł za kilogram i wystarcza do produkcji 10 kg mydła. Ponadto potrzebna będzie zimna woda destylowana oraz tłuszcz według uznania np. palmowy, rycynowy, czy oliwa z oliwek. Do mydła własnej roboty możemy dodać wszystko co dobre dla skóry, np. kozie mleko, jogurt, maślankę, aloes, miód, a także przyprawy i zioła, dzięki którym uzyskamy pożądany kolor np. lawendę, paprykę, cynamon, szałwię. Można dodać także kilka kropli ulubionego olejku eterycznego, który oprócz walorów zapachowych będzie działał na skórę w sposób przeciwtrądzikowy, przeciwzapalny, czy przeciwgrzybiczny. Mydło nie potrzebuje żadnych utwardzaczy, spieniaczy, ani barwników. W prostej reakcji zmydlania powstaje mydło zawierające naturalną glicerynę, która nawilża skórę.
Przepis na mydło oliwkowe
Składniki:
- 750 g oliwy z wytłoczyn oliwek
- 250 g wody destylowanej
- 90 g wodorotlenku sodu (NaOH)
Oliwę należy rozgrzać do temperatury około 100 stopni Celsjusza. Wodorotlenek sodu należy wsypać do wody destylowanej, nigdy odwrotnie, aby uniknąć ewentualnego rozpryśnięcia wodorotlenku. Woda z wodorotlenkiem wejdzie w reakcję egzotermiczną i w ten sposób powstanie ług. Mieszanka rozgrzeje się do temperatury nawet 80 stopni Celsjusza, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność i nie wykonywać mieszaniny w obecności dzieci lub zwierząt. Studzimy ług oraz oliwę do temperatury 35-45 stopni. Następnie wlewamy ług do oliwy i dokładnie mieszamy. Należy uważać, aby nie pochlapać się żrącą substancją. Miksujemy mieszaninę do uzyskania konsystencji budyniu, a następnie przelewamy do formy. Odstawiamy na około 24-48 godzin w ciepłe miejsce, pamiętając, by było to pomieszczenie, w którym nikt nie przebywa i nie śpi. Po tym czasie można przystąpić do krojenia mydła nożem na mniejsze kawałki. Mydło nie jest jednak jeszcze gotowe do użycia. Dopiero po minimum trzech tygodniach poziom pH mydła spadnie do pożądanego i będzie gotowe do użytku. Czas ten może wydłużyć się nawet do kilku miesięcy. Pomiaru pH mydła dokonujemy za pomocą papierków lakmusowych dostępnych w aptece. Mydła można używać, gdy jego pH dojdzie do poziomu 7,5-9. Zanim mydło osiągnie odpowiednie pH należy chronić dostępu przed dziećmi i nie dotykać mydła bez rękawiczek ochronnych.
Samodzielnie wykonane mydło może okazać się świetnym prezentem dla najbliższych. Warto spróbować! Bo choć proces jest długotrwały, to sam wyrób jest bardzo prosty. Domowe mydło jest ekologiczne i ekonomiczne.
Źródło zdjęć: www.pixabay.com