Mogłoby się wydawać, że naczynie do gotowania na parze to kolejny marketingowy wymysł. Tymczasem, jak pokazują różnorakie badania, przyrządzanie jedzenia w ten sposób to najzdrowsze rozwiązanie. Zwłaszcza gdy chodzi o warzywa. Czym właściwie różni się gotowanie na parze od zwykłego przygotowania posiłków?
Przygotowanie posiłków metodą tradycyjną
Gdy przygotowujemy jedzenie w ramach klasycznego gotowania “na wodzie” staje się ono po prostu bardziej miękkie. Dotyczy to zarówno mięsa, jak i warzyw. Dlaczego właściwie tak się dzieje? Ciepło jakie powstaje w trakcie gotowania powoduje, że sam produkt staje się po prostu ruchliwy. W rezultacie, rozpada się na kawałki, a często także nabiera objętości w wodzie, co powoduje że z punktu widzenia naszego podniebienia są po prostu smaczniejsze.
Warto jednak pamiętać, że w trakcie gotowania na wodzie tracimy sporą część witamin jakie naturalnie znajdują się w jedzeniu. Na przykład – witamin czy minerałów. Aby sobie uzmysłowić jak duże są to ilości dość powiedzieć, że większość z nas po każdym gotowaniu jedzenia wylewa wodę do zlewu. I tak, po gotowaniu ziemniaków czy też mięsa w wodzie, wylewając ją pozbywamy się witamin, które były zawarte w tym mięsie oraz warzywach.
Gotowanie na parze – smak pozostaje ten sam!
Tymczasem, przy gotowaniu na parze ważną zaletą jest fakt, że posiłki zachowują swoje walory. Tak podgrzane dania nie powoduje utraty minerałów czy też witamin. Wręcz przeciwnie – pozostają one w daniu!
Co ważne, posiłki przygotowywane na parze zachowują swoje walory nie tylko zdrowotne, ale także swój smak i aromat. Przez lata jednym z głównych kontrargumentów u osób, które nie uznawały “zdrowej żywności” było właśnie to, że przygotowane w ten sposób dania tracą swoje walory smakowe.
Warto też pamiętać o tym, że naczynie do gotowania na parze pozwala zaoszczędzić mnóstwo miejsca. Przykładowo, garnki Philipiak są tak skonstruowane aby można było je ustawić jeden na drugim. To pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku dań.
Sprawdź na http://www.philipiakmilano.pl/naczynia
Jak to możliwe?
Gdy gotujemy jedzenie na parze, to danie nie wchodzi w kontakt z wodą. Dzięki temu, nie ma ryzyka że cenne składniki, jak minerały i witaminy zostaną wypłukane.
Naczynie do gotowania na parze – bez dodatkowych tłuszczów
Co czyni dania gotowane tą metodą tak niezwykle korzystnymi dla naszego zdrowia? Cóż, przede wszystkim fakt, że nie trzeba stosować żadnych dodatkowych przypraw. Jak podkreślają eksperci z firmy produkującej garnki Philipiak, sekret zdrowego jedzenia tkwi w odpowiednim wykorzystaniu tłuszczów z pożywienia. Naczynia do gotowania na parze są tak skonstruowane, aby umożliwić przygotowanie potraw bez stosowania tłuszczu.
Naczynie do gotowania na parze zużywa niewielką ilość wody
Często usłyszeć można, że gotowanie na parze również w pewnym stopniu wymaga wykorzystania wody. Cóż, to prawda. Warto jednak pamiętać o tym, że naczynia do gotowania na parze są tak zaprojektowane, aby jej cyrkulacja była odpowiednio wydajna – w rezultacie, ilość wody która zostaje do tego celu użyta jest po prostu minimalna.
Przeczytaj więcej na http://www.philipiakmilano.pl