Nowoczesne gotowanie na parze

Comment

Libtech

Każdego dnia przygotowujemy posiłki w swoim domu, wykorzystując różnorodne techniki kulinarne, takie jak chociażby gotowanie na parze lub wodzie, smażenie, duszenie czy pieczenie. Bogaty wybór produktów, ziół i przypraw, pochodzących nawet z najbardziej odległych zakątków świata sprawia, że coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni, poznając nowe, orientalne smaki. Obecnie do najzdrowszych sposobów przyrządzania poszczególnych potraw jest… gotowanie na parze, które wbrew pozorom, jest banalnie proste, o czym możecie przekonać się w moim artykule. Zapraszam!

Zdrowo, smacznie i aromatycznie

Sztuka gotowania na parze, należąca do najstarszych metod przyrządzania zdrowych i smacznych posiłków, charakterystyczna jest przede wszystkim dla kuchni Dalekiego Wschodu. Króluje głównie w Chinach oraz Japonii. W Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, ale szybko zyskała rzesze zwolenników wśród pasjonatów gotowania oraz zwolenników racjonalnego odżywiania. Przygotowywanie posiłków na parze w odpowiednich naczyniach pozwala przede wszystkim zachować nie tylko większość drogocennych witamin i minerałów zawartych w warzywach, mięsie, rybach oraz innych produktach spożywczych, ale również ich oryginalny smak, naturalny kolor, chrupkość i niepowtarzalny zapach. Nie wymaga zastosowania tłuszczu i soli, które obciążają wątrobę i nerki, spowalniając jednocześnie przemianę materii. Stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, zmagających się z różnymi dolegliwościami i schorzeniami: cukrzycą, miażdżycą, czy nadciśnieniem. Potrawy przygotowane na parze są niskokaloryczne i lekkostrawne, dzięki czemu możemy zachować szczupłą sylwetkę i pozbyć się zbędnych kilogramów bez konieczności rezygnowania z jedzenia apetycznych, pożywnych dań.

Jakie produkty gotować na parze?

Gotować na parze możemy prawie wszystkie produkty, takie jak:

  • warzywa (z wyjątkiem pomidorów, buraków i sałaty, które tracą wówczas swój naturalny smak), nawet liściaste, np. szpinak;
  • mięso, zarówno drobiowe (pierś z kurczaka, indyka), jak i mielone w postaci pulpetów z cielęciny i drobiu;
  • wszystkie gatunki ryb;
  • kasze;
  • makarony;
  • owoce morza;
  • jajka.

Potrawy gotowane nad wrzącą, parującą wodą pod przykryciem w odpowiednim naczyniu idealnie komponują z orientalnymi ziołami i przyprawami, takimi jak: oregano, bazylia, majeranek, estragon, tymiankiem, kurkumą. Szczególnego smaku nabierają między innymi brokuły, kalafior, ziemniaki, marchewka, cukinia, papryka czy brukselka. Przygotowanie posiłku na parze jest niezwykle proste, ponieważ wystarczy pokroić ulubione warzywa na drobne kawałki, przyprawić, a następnie umieścić w naczyniu i… czekać przez określony czas.

Czas gotowania na parze

Czas gotowania na parze zależy przede wszystkim od naszych indywidualnych potrzeb, upodobań kulinarnych, posiadanego naczynia, a także wielkości, ilości i gatunków poszczególnych warzyw. Przybliżony czas gotowania najczęściej wykorzystywanych w kuchni produktów wynosi:

  • kalafior lub brokuł podzielony na różyczki – około 5 – 8 minut;
  • marchewka w plastrach (500 g) – 10 minut;
  • ziemniaki – 25 minut;
  • makaron (200 g) – 25 minut;
  • ryż biały (150 g) – 30 minut;
  • pierś kurczaka w całości (450 g) – 20 minut;
  • świeże, cienkie filety rybne(450 g) – 20 minut;
  • ryby w całości (600 g) – 25 minut;
  • schab (700 g) – 15 minut;
  • pulpety z mięsa wielkości orzecha włoskiego –20 minut.

Czas gotowania na parze poszczególnych warzyw, mięs, ryb, kasz, ryżu i innych produktów liczymy dopiero od momentu zagotowania się w dolnej części naczynia.

Gotowanie na parze – naczynia

Przygotowanie smacznego, aromatycznego i zdrowego posiłku na parze wiąże się z koniecznością zakupu odpowiedniego naczynia, wykonanego z materiałów odpornych na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz szkodliwe substancje chemiczne. W ofercie poszczególnych producentów możemy znaleźć między innymi:

  • klasyczny garnek do parowania (parowar na gaz lub inną kuchenkę);
  • parowar elektryczny;
  • parownik bambusowy (wykonany z naturalnego bambusa i złożony z kilku pojemników), który umieszczamy w garnku lub woku z wodą;
  • pojemnik do gotowania na parze w mikrofali;
  • sitko do gotowania na parze bądź inna wkładka do parowania – idealne dla osób rozpoczynających dopiero przygodę ze zdrowym gotowaniem.

Wybór naczyń do gotowania na parze jest obecnie bardzo szeroki i bogaty. Pamiętajmy jednak, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością, dlatego warto zainwestować w produkty znanych i renomowanych marek, istniejących na rynku od kilkudziesięciu lat. Wśród naczyń do gotowania na parze zdecydowanie wyróżniają się garnki Philipiak, które nie tylko zaskakują swoim nowoczesnym designem, ale również innowacyjnymi rozwiązaniami.

Philipiak – garnki wyróżniające się na rynku

Eleganckie, stylowe i estetyczne naczynia do gotowania na parze marki Philipiak zostały wykonane z  wysokiej jakości szlachetnej stali nierdzewnej chromowo-niklowej CR-Ni 18/10, która nie wchodzi w reakcję z pożywieniem. Garnki ze szlachetnej stali nierdzewnej są jednocześnie odporne na zarysowania, odkształcenia, uszkodzenia mechaniczne czy działanie wysokiej temperatury. Potrawy natomiast zachowują nie tylko większość witamin i minerałów, ale również swój naturalny kolor, wyjątkowy smak i jędrność. Naczynia do gotowania na parze marki Philipiak stanowią doskonałą inwestycję na długie lata, a przygotowywanie w nich poszczególnych posiłków staje się początkiem fantastycznej przygody kulinarnej. Pozwalają bowiem na podejmowanie kuchennych eksperymentów i odkrywanie nowych smaków. Garnki Philipiak wyróżniają się na tle konkurencji oryginalnym wzornictwem i innowacyjną technologią, umożliwiającą przygotowywanie codziennych posiłków w niewielkiej ilości wody, bez konieczności stosowania niezdrowego tłuszczu czy soli.

Naczynia Philipiak – innowacyjne rozwiązania

Nowoczesne naczynia do gotowania na parze Philipiak, promujące zdrowy styl życia, zostały wyposażone w szereg innowacyjnych technologii, takich jak:

  • pokrywa „Skraplacz pary” – pozwala na wykorzystanie niezbędnej wody zawartej naturalnie w produktach oraz na zachowanie większej ilości witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Podstawiona pod naczynie i na naczynie może działać również jako termos do podtrzymywania odpowiedniej temperatury przygotowanej potrawy;
  • wielowarstwowe dno akutermiczne – błyskawicznie się nagrzewa i równomiernie rozprowadzając ciepło wewnątrz naczynia, co znacznie ułatwia gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu oraz pozwala zaoszczędzić energię;
  • ergonomiczne rączki i uchwyty wykonane z wysokiej jakości materiałów termoizolacyjnych, które nie nagrzewają się podczas gotowania – pozwalają na wygodne odłożenie pokrywy bez brudzenia powierzchni blatów lub zastosowanie jej jako praktycznej podstawki pod garnek;
  • odpowiednio wyprofilowane i gładkie krawędzie – pozwalają bezpiecznie przelać zawartość naczynia bez używania dodatkowych akcesoriów;
  • termometr umieszczony w uchwycie porywy – umożliwia stałą kontrolę temperatury wewnątrz naczynia.

Dodaj komentarz