Piece gastronomiczne konwekcyjno-parowe – kiedy warto je kupić?

Comment

Odżywianie
piec w gastronomii

W gastronomii stosowane są różne rodzaje urządzeń, które pozwalają na przygotowywanie rozmaitych potraw. Wśród nowoczesnych urządzeń tego typu prym wiodą piece gastronomiczne konwekcyjno-parowe. Kiedy warto zdecydować się na zakup takiego urządzenia gastronomicznego?

Jak działają piece konwekcyjno-parowe?

Piece określane jako konwekcyjno-parowe to rodzaj pieców gastronomicznych, które wykorzystują dwa zjawiska, a dokładnie konwekcji oraz parowania. Podczas przygotowywania potraw w piecu tego typu dochodzi do ruchu gorącego powietrza oraz jednocześnie do powstawania pary wodnej, która powoduje nawilżenie. Dzięki temu pozwalają one na przyszykowanie wyśmienitych dań.

Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe mogą zaoferować swoim użytkownikom różne tryby pracy. Tego typu piece mogą być wykorzystane między innymi do prowadzenia poniższych czynności:

  • pieczenia

  • smażenia

  • duszenia

  • grillowania

  • gotowania

  • gotowania na parze

  • podgrzewania

  • blanszowania

  • podtrzymywania temperatury

Praca z tego typu urządzeniami jest jednocześnie bardzo łatwa, ponieważ pozwalają one na korzystanie z gotowych programów lub też na zaprogramowanie ich we własnym zakresie tak, aby uzyskać optymalne warunki przygotowywania potraw.

Najczęściej używane są piece elektryczne gastronomiczne tego typu, które wymagają jedynie źródła prądu do zasilania. Dzięki temu pozwalają one na łatwą pracę bez konieczności doprowadzania do lokalu gazu czy stosowania butli gazowych.

W jakich lokalach sprawdzają się piece konwekcyjno-parowe?

Urządzenia gastronomiczne tego typu mają wszechstronne zastosowanie, dlatego mogą być one używane w różnych lokalach gastronomicznych.

Przede wszystkim piece elektryczne gastronomiczne wykorzystywane są w lokalach jak restauracje, domy przyjęć, kawiarnie, bary, puby, firmy cateringowe. Również są one bardzo popularne w zakładach zajmujących się zbiorowym żywieniem, między innymi w stołówkach w szkołach czy w szpitalach.

Jako że piece konwekcyjno-parowe są dostępne w różnych wielkościach, można dopasować je łatwo nawet do mniejszych lokali, gdzie nie ma zbyt dużej ilości miejsca na ustawienie tego typu sprzętu.

Gdzie kupić piec konwekcyjno-parowy?

Urządzenia jak konwekcyjno-parowe piece elektryczne gastronomiczne można obecnie kupować w wielu sklepach specjalizujących się w sprzedaży urządzeń gastronomicznych.

Asortyment producentów oraz sklepów można sprawdzić już teraz w internecie. Zamówienia na urządzenia gastronomiczne mogą być również składane za pomocą internetu z dostawą sprzętu bezpośrednio na miejsce.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

Dodaj komentarz