Witamina B6 – zdrowie i witalność

Comment

O nauce
Gotowanie

Witamina B6 zwana inaczej pirydoksyną niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ciśnienia krwi, pracy serca i produkcji hemoglobiny. Ponadto ma wpływ na odporność organizmu. W jakich produktach występuje i jakie są skutki jej niedoboru oraz nadmiaru?

eat-191902_960_720Źródła występowania

Do najbogatszych źródeł występowania witaminy B6 zaliczamy pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki pszenicy, kaszę gryczaną, drożdże, soje oraz orzechy włoskie i ziemne. Sporo witaminy B6 znajdziemy również w warzywach, szczególnie w kapuście, szpinaku, zielonym groszku oraz czerwonej papryce. Nie brakuje jej również w wędlinach i mięsie (kurczaku, indyku, czy nawet wieprzowinie). Bogactwem witaminy B6 jest także nabiał, ryby oraz jaja. Przygotowując produkty warto mieć na uwadze to, że w procesie obróbki tracimy cześć witamin. Najwięcej tracimy podczas obróbki cieplnej – gotowania i smażenia, jednak przechowywanie w postaci mrożonek również nie pozostaje bez wpływu na zawartość witamin.

soup-1006694_960_720Skutki niedoboru

Niedobór witaminy B6 może wywoływać skutki związane z układem nerwowy, takie jak depresja, apatia, bezsenność, obniżenie sprawności procesów myślowych oraz ogólnie obniżony poziom samopoczucia. Inne objawy niedoboru, to obniżona odporność na infekcje, zmiany skórne na twarzy i ciele, niedokrwistość i kamienica nerkowa. Niedobór witaminy B6 może skutkować rozwojem miażdżycy oraz zwiększać ryzyko udaru i chorób serca.

pill-316600_640_publicdomainpicturesSkutki nadmiaru

Nie tylko niedobór witaminy B6 jest szkodliwy, ale również i jej nadmiar nie jest wskazany, gdyż może powodować takie konsekwencje jak brak koordynacji mięśni, zwiększone uczucie chłodu, czy mrowienie kończyn. Do przedawkowania witaminy B6 dochodzi niezwykle rzadko, najczęściej poprzez długotrwałą suplementację w dawce powyżej 200mg na dobę.

Więcej na temat witamin z grupy B znajdziesz tutaj.

Dodaj komentarz