Jak rozpoznać, że szparagi są świeże? Dzisiaj kolejny wpis z cyklu „Kompendium wiedzy o szparagach”. Maj to sezon szparagowy w Polsce dlatego gorąco zachęcam by dowiedzieć się więcej o tym drogocennym warzywie. Tym razem, odrobina informacji o tym na zwrócić uwagę podczas zakupu, a także jak prawidłowo powinna wyglądać ich obróbka termiczna. Udanej lektury kochani.
Zakup szparagów to stosunkowo prosta sprawa jednak należy trzymać się kilku podstawowych zasad.
- Po pierwsze, starajmy się wybierać małe sklepy, a najlepiej stoiska warzywno owocowe. Dlaczego? Duże markety zaopatrują się hurtowo więc ilości jakie kupują są gigantyczne, a dostawy rzadkie. Świeżość owoców i warzyw jest raczej wątpliwa. U małych sprzedawców sytuacja wygląda zgoła inaczej. Najczęściej kupcy zaopatrują się u lokalnych producentów więc mają maksymalnie świeży towar. Pamiętajcie, że zawsze warto zapytać sprzedawcę skąd ma swój towar.
- Świeży pęczek szparagów powinien szeleścić. Co to oznacza? Wystarczy wziąć pęczek w dłoń i delikatnie go rolować. Jeżeli usłyszycie delikatny „świst” oznacza to, że szparagi są świeże.
- Końcówki szparagów to temat sporny. Dlaczego? Owszem, świeże szparagi nie mogą mieć zdrewniałych końcówek jednak należy pamiętać, by nie mylić suchych końcówek ze zdrewniałymi. Jeżeli sprzedawca nie trzyma szparagów w wodzie, końcówki mogą być suche co wcale nie oznacza, że są stare! Zdrewniałe końcówki będą miały brzydki brązowy kolor i z pewnością będą rozwarstwione.
Co jeszcze powinniście wiedzieć? Już niebawem zapraszam na kolejny wpis.
Źródło zdjęć: pixabay.com