Twaróg – zdrowy i odżywczy!

Comment

Libtech
Ser biały

Twaróg jest popularny w kuchni polskiej, wykorzystywany do dań na ciepło, typu pierogi oraz deserów, czyli na słodko. Osobiście uwielbiam serki twarogowe, nawet prosto z opakowania. Polecane osobom na diecie, dzieciom czy kształtującym masę mięśniową.

Ser biały.

Źródło: http://zdrowie.gazeta.pl/

Zrobię twaróg w domu?

Tak, pamiętam jak będąc dzieckiem, spędzałam dużą część wakacji na wsi i jak babcia z koleżankami robiły pyszny, tradycyjny twaróg. Do tej pory, gdy wracam w tamte rejony zawsze dostaje ser twarogowy. Niestety poza wsią, nie mając mleka prosto od krowy, trudno jest samemu zrobić twarożek, bo jakbyśmy chcieli, mleko nie skwaśnieje. Pozostaje zaufać producentom serków. 

Serek 0% tłuszczu

Twaróg.

Źródło: polki.pl

Polecam serki 0% tłuszczu bądź takie z ograniczoną zawartością tłuszczu. Możemy je jeść do woli, pod różną postacią. Wystarczy łyżka miodu, by powstała smaczna i zdrowa przekąska. Wybierając ser twarogowy, czytaj skład, czy faktycznie jest to produkt naturalny, który smakiem przywodzi na myśl ten ser z dzieciństwa robiony przez babcię? Podstawowe składniki serków twarogowych to mleko i bakterie, w składzie serków wiejskich często spotkamy śmietanę. Im dłuższy skład, tym szybciej odłóż serek na półkę.

Źródło białka i mikroelementów

Twaróg to samo zdrowie, dostarcza pełnowartościowego białka. To również bogactwo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu. Białe sery zawierają drogocenne aminokwasy, między innymi metioninę. Zdrowe zęby, mocne kości to między innymi zawdzięczamy jedzeniu serków twarogowych.

Tani czy drogi? Raczej nie warto sugerować się ceną. Tani twaróg, który ma krótki skład, będzie równie dobrym wyborem jak droższy o tym samym składzie.

Źródło głównego obrazka: http://www.mmenu.com.

Dodaj komentarz