Wege – klienci sprawdzą, co faktycznie za tym stoi

Comment

O przemyśle i technologiach
wegetarianizm

Nice To Fit You, jeden z liderów w branży cateringów dietetycznych, uzyskał znak jakości V-Label nadawany przez European Vegetarian Union (EVU). – Dla świadomych konsumentów coraz istotniejsze będzie nie tylko to, czy dana marka w ogóle posiada produkty bądź ofertę „wege”, ale to, co faktycznie za nią stoi – mówi Rafał Bartoszewicz, dyrektor sprzedaży i marketingu Nice To Fit You.

Kategoria żywności roślinnej rozwija się z roku na rok. Według ekspertów organizacji ProVeg w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosła o ok. 50 proc. Jednocześnie rośnie świadomość związana z konsekwencjami nawyków żywieniowych m.in. dla klimatu. Badanie opublikowane w czasopiśmie „Science” wykazało, że stosowanie diety opartej na produktach roślinnych z małą ilością mięsa mogłoby prawie o 50 proc. zmniejszyć emisje związane z żywnością.

– To tylko niektóre symptomy oczywistego już kierunku rozwoju współczesnego stylu życia, w którym podążają i będą podążać konsumenci, a za nimi cały rynek. Wobec tego dla świadomych konsumentów coraz istotniejsze będzie nie tylko to, czy dana marka w ogóle posiada produkty bądź ofertę „wege”, ale to, co faktycznie za nią stoi. Dlatego zależało nam na tym, aby klienci, decydujący się na menu wegańskie, mieli pełną gwarancję, że nie tylko wszystkie stosowane do jego skomponowania składniki, ale także cały proces produkcyjny i logistyczny spełnia najwyższe standardy – mówi Rafał Bartoszewicz, dyrektor sprzedaży i marketingu Nice To Fit You.

Od selekcji produktów po magazynowanie

Zdobycie certyfikacji to bowiem wynik precyzyjnego dostosowania procedur, a następnie wnikliwej weryfikacji zarówno stosowanych produktów, jak i procesów dostarczania, przygotowania i przechowywania z wymogami EVU dotyczącymi wegetariańskich i wegańskich artykułów oraz usług. – Do produkcji diet oznaczonych logo V-Label stosuje się jedynie surowce i produkty zgłoszone i zatwierdzone przez specjalny zespół. W przypadku wprowadzenia jakichkolwiek nowych produktów lub konieczności zastosowania zamienników należy niezwłocznie zgłosić je do weryfikacji przed włączeniem do procesu produkcji – tłumaczy Tomasz Raducha, dyrektor operacyjny Nice To Fit You.

Dodatkowo cała produkcja diet wegańskich i wegetariańskich musi odbywać się na nie krzyżujących się szlakach żywności. Obejmuje to zachowanie osobnych dróg dostaw produktów zwierzęcych i roślinnych, miejsc przygotowywania, stosowanych przyrządów kuchennych, specjalnych sposobów oznaczania oraz przechowywania potraw i składników roślinnych i zwierzęcych.

Co równie istotne, zdobycie certyfikacji przekłada się na korzystne zmiany nie tylko objętych nią produktów czy konkretnej diety, ale wszystkich posiłków produkowanych w tym samym zakładzie. – Aby sprostać wymogom certyfikacyjnym, wprowadziliśmy liczne udoskonalenia, które objęły cały proces produkcyjny. Na przykład po starannej selekcji dostawców najlepszych produktów roślinnych, nawiązaliśmy z nimi szerszą współpracę na dostawy do wszystkich naszych diet – podkreśla Tomasz Raducha.

Nie tylko dla wegan

Coraz więcej Polaków, jak wskazują analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego, nie tylko rezygnuje ze spożywania mięsa, ale także je ogranicza. Dzięki elastycznym opcjom rozwijanym w obszarze usług mobilnych także ci, którzy nie zrezygnowali w diecie z mięsa, mogą dowolnie decydować się na dania z wykluczeniem produktów odzwierzęcych.

Dodaj komentarz