Herbata gości w każdym domu. Najbardziej lubimy pić herbatę z cytryną i cukrem. Gdy przybyła do Polski, pito ją w celach leczniczych. W XVIII zaczęto parzyć herbatę dla przyjemności, jednak stać na nią było jedynie członków wyższych sfer społecznych. Pijesz ją codziennie, czy jednak wiesz co pijesz? Dziś nieco na temat przemysłu herbacianego;)
Królowa wśród herbat
Liściasta herbata, dla koneserów, ale i zwykłych zjadaczy chleba:) Bez konserwantów, aromatów i innych sztucznych dodatków, pozyskiwana tradycyjnymi metodami. Najlepszy rodzaj herbaty. Proces produkcji obejmuje kilka etapów, jest długotrwały, pochłania spore środki, dlatego herbata liściasta jest droższa od paczkowanej. Herbaty liściaste są zazwyczaj klasyfikowane od I-VI. Najlepszym gatunkiem są herbaty z klasy I, zawierają pączki, malutkie listki oraz jasne końcówki. Najbardziej doceniana przez koneserów najpopularniejszego napoju na świecie!
Produkcja mechaniczna to znacznie tańsza herbata
Znacznie tańsze jest wyprodukowanie herbaty w torebkach i granulowanej. Proces jest tańszy, a tym samym na sklepowych półkach herbaty te mają niższą cenę. Coś jednak za coś, bo smak już nie ten sam. Każdy, kto pijał herbatę liściastą, szybko odczuje różnicę. Zgodnie z klasyfikacją herbat, te w paczkach oraz torebkach, to najgorszy z możliwych rodzajów. Są jednak tanie, a więc jest na nie większy popyt. Do saszetek trafiają pokruszone listki albo ich odpadki, pył oraz miał. Granulowane często zawierają sztuczne aromaty i barwniki, dlatego nim znów bezwiednie sięgniesz po herbatę, przeczytaj etykietę!
Średnio, w porównaniu z innymi krajami, pijemy mało herbaty, niestety dużo z tej najniższej półki.
Źródło: http://thewire.in.