Tym razem będzie nietypowo, ponieważ chciałabym się z wami podzielić przepisem na mój ukochany sok z natki pietruszki. Temat o tyle ciekawy, że pietruszki nie lubię i nie przełknę chyba, że w postaci soku z przepisu, który poleciła mi moja koleżanka. Podobnie jak ja, ona również nie przepada za zieloną pietruszką dlatego, kiedy spróbowała soku była w szoku, że w takiej postaci, może spożywać natkę pietruszki codziennie w każdej ilości! Jeżeli podobnie jak my, nie przepadacie za zieloną pietruszką, a zależy wam by wzmocnić organizm (drugie, największe źródło witaminy C!), zachęcam do wypróbowania przepisu.
Co potrzebne?
- Pęczek zielonej pietruszki
- Lód – około 100 gramów
- Cytryna – sztuka
- Cukier – 60 gramów
- Woda – 600 gramów
- Thermomix lub inny mocny blender
Przygotowanie
Natkę pietruszki należy dobrze umyć, osuszyć, odciąć końcówki i wrzucić do blendera. Cytrynę również obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy wszystkie pestki i wrzucamy do natki pietruszki. Wsypujemy cukier (można go zastąpić miodem, stewią itp.) i dodajemy kostki lodu. Ustawiamy blender na maksymalne obroty na około dwie minuty. Blendujemy tak długo, dopóki nie uzyskamy gładkiej masy. W Thermomixie będą to dokładnie dwie minuty przy obrotach 10. Kolejnym krokiem jest dolanie wody (najlepiej by była zimna). Blendujemy przez kilkanaście sekund tak, by składniki dobrze wymieszały się z wodą.
Pijemy natychmiast po zmieleniu, gdyż z czasem sok może się rozwarstwiać. Przepis możecie dowolnie korygować. Jeżeli wolicie bardziej kwaśny, dodajcie więcej cytryny, jeżeli słodszy, więcej cukru itp.
Smacznego :).
Źródło zdjęć: pixabay.com