W związku z tym, że maj już za rogiem, postanowiłam przypomnieć wam, że wielkimi krokami zbliża się sezon na… szparagi! To bardzo zdrowe warzywa, które są bogatym źródłem kwasu foliowego dlatego już teraz warto rozglądać się za świeżym pęczkiem na halach targowych, bazarkach czy ryneczkach. Co takiego mają w sobie szparagi? Jakie są rodzaje i jakie wybierać by były maksymalnie smaczne? Zapraszam do lektury.
Rodzaje
Jeszcze kilkanaście lat temu, w Polsce dostępne były wyłącznie białe szparagi, które były niezwykle popularne. Od kilku lat, możemy cieszyć się odmianą zieloną, zieloną – oliwkową, a nawet fioletową. Niestety ta ostatnia jest jeszcze bardzo rzadko spotykana. Najczęściej fioletową odmianę można spotkać we Włoszech i w Stanach Zjednoczonych.
Świeżość szparagów
Świeże szparagi powinny być sprężyste, a podczas pocierania o siebie powinniśmy słyszeć charakterystyczny, szeleszczący dźwięk. Końcówki szparagów powinny nie być wysuszone i zdrętwiałe. Naturalnie mogą być delikatnie przesuszone bo jednak warzywo zostało tam ścięte ale nie powinny być zdrętwiałe. Dobry sprzedawca trzyma szparagi w naczyniu z wodą.
Przechowywanie
Jeżeli nie zamierzacie przygotować ich tego samego dnia co zakup, należy włożyć je do lodówki. Jeżeli jest taka możliwość wkładamy szparagi do miseczki z odrobiną wody, tak by były zamoczone końcówki. Można je także zawinąć od połowy w dół mokrą szmatką i położyć na półce w lodówce.
Jakie witaminy i minerały mają szparagi? Wszystkich zaintersowanych zapraszam na kolejny wpis.
Źródło zdjęć: pixabay.com