Żywność produkowana dla najmłodszych podlega rygorystycznym procedurom. Jakiś czas temu pisałam o słoiczkach dla niemowląt w aspekcie korzyści, które ze sobą niosą. Dziś nieco na temat tego jak powstają, dlaczego mają długie terminy ważności- czy to nie oznacza, że w środku są substancje konserwujące?
Pewny produkt
Każdy proces produkcji dań gotowych zaczyna się od produktów. To od tego, jakie produkty zostaną użyte w procesie produkcji, zależy jakość i wartość jaką mają dania gotowe dla dzieci. Produkty, warzywa, które trafiają do słoiczków nie mogą przekraczać określonych poziomów pestycydów. Najlepsze produkty dla dzieci, to te, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych, uprawianych w sposób tradycyjny. Wówczas dania gotowe dla dzieci, które trafiają do sklepów mają właściwą wartość odżywczą. Słoiczki kontrolowane są na różnych etapach produkcji, stąd nie musimy się obawiać o ich jakość. Kilka lat temu pojawiła się informacja, że niektóre słoiczki gerber zawierają mon, chodziło o słoiczki z mięsem z kurczaka i indyka. Były produkowane zgodnie z zasadami żywienia niemowląt, natomiast szybko zostały wycofane.
Dania gotowe dla dzieci- pasteryzacja
To naturalny sposób na zapewnienie dłuższej żywotności gotowym daniom. Słoiczki dla niemowląt nie zawierają konserwantów, to dzięki pasteryzacji posiadają termin przydatności nawet do 24 miesięcy. Pasteryzacja polega na podgrzaniu zamkniętego słoiczka do temepratury powyżej 60 stopni. Dzięki temu dania gotowe dla dzieci mają długi termin przydatności. Naturalna, tradycyjna metoda, stosowana przez nasze babcie i mamy, to ona utrzymuje świeżość dań gotowych dla maluchów.
Dania gotowe dla dzieci są wymagające w produkcji, to co trafia do sklepu to wartościowy produkt, bez porównania do wielu dań gotowych dla dorosłych.
Źródło głównego obrazka: babble.com.