Kawa z ekspresu na dobre wpisała się do naszej kultury. Na rynku ekspresów do kawy królują ekspresy ciśnieniowe. Zazwyczaj przy wyborze kierujemy się designem, gdyż ekspres jest elementem wyposażenia kuchni i zależy nam, aby dobrze się komponował z wystrojem. Ekspresy ciśnieniowe zaparzają kawę w taki sposób, że przez zmielone ziarenka tłoczona jest gorąca woda pod ciśnieniem. Im wyższe ciśnienie, tym wyższa jakość parzonej kawy. Wśród ekspresów ciśnieniowych wyróżniamy urządzenia niskociśnieniowe, czyli kawiarki oraz najprostsze urządzenia kapsułkowe mające ciśnienie 3-4 bar oraz wysokociśnieniowe ekspresy automatyczne, ręczne i kapsułkowe, których ciśnienie wynosi 15-18 bar. Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać spośród szerokiej oferty dostępnych na rynku?
Ekspres automatyczny
Automatyczne ekspresy do kawy posiadają wbudowany młynek stalowy lub ceramiczny do mielenia kawy. W urządzeniach tych można przygotować cappuccino oraz latte dzięki dyszy do spieniania mleka, a w przypadku droższych modeli przygotowanie kawy z dodatkiem mleka jest możliwe za pomocą jednego przycisku. Ekspresy automatyczne dzięki zaawansowanym rozwiązaniom technologicznym same dobierają parametry, takie jak grubość ziaren, ilość wody oraz temperaturę naparu. Ekspres automatyczny jest szczególnie dobrym rozwiązaniem dla tych osób, które przyrządzają różne rodzaje kaw dla rodziny oraz gości i chcą przygotowywać napary wysokiej jakości w sposób całkowicie zautomatyzowany. Trzeba liczyć się jednak ze sporym wydatkiem, gdyż ekspresy automatyczne nie należą do najtańszych.
Ekspres ręczny
Ekspres ręczny, jest to ekspres kolbowy, który w kolbie posiada specjalne sitko, gdzie umieszcza się zmieloną kawę. W zależności od głębokości sitka za jednym razem można przygotować tylko jedną lub maksymalnie dwie filiżanki kawy. Ekspresy kolbowe nie posiadają młynka, dlatego stosuje się do nich kawę mieloną. Zazwyczaj posiadają dyszę do spieniania mleka, a zatem istnieje możliwość przygotowania ręcznie cappuccino lub latte. Ekspresy ręczne są dobrym rozwiązaniem dla tych osób, które nie robią kawy zbyt często, lubią rytuał zaparzania kawy i nie przeszkadza im konieczność opróżniania kolby z fusów po przygotowaniu pojedynczego naparu.
Ekspres kapsułkowy
Ekspresy na kapsułki są bardzo proste w obsłudze, zajmują niewiele miejsca oraz charakteryzują się ciekawym wyglądem. Za pomocą specjalnych kapsułek możemy przygotować kawę czarną, espresso, cappuccino, latte, a nawet gorącą czekoladę. Ekspres na kapsułki będzie dobrym wyborem dla tych, którzy cenią wygodę i komfort, gdyż ten rodzaj ekspresu jest prawie bezobsługowy. Warto jednak pamiętać o tym, że choć sam ekspres kapsułkowy jest stosunkowo niedrogi, to konieczne jest kupowanie oryginalnych kapsułek przeznaczonych do danego modelu ekspresu.
Kawiarka
Kawiarki należą do najprostszych i najtańszych ekspresów ciśnieniowych, które służą do przygotowania czarnej kawy. Nie ma możliwości spienienia mleka za ich udziałem, dlatego konieczne jest do tego użycie innego urządzenia. Ich pojemność jest ograniczona, a czas przygotowania dosyć długi. Na przygotowanie około 0,5 litra kawy trzeba poczekać około 10 minut. Kawiarka jest jednak bardzo dobrym urządzeniem, dla tych którzy cenią sobie smak czarnej kawy, a nie są zwolennikami nowinek technologicznych w postaci nowoczesnych ekspresów.
Wybór ekspresu ciśnieniowego, to kwestia osobistych preferencji. Warto wziąć pod uwagę, że bardziej skomplikowane technologicznie urządzenia mogą okazać się bardziej awaryjne, choć bez wątpienia są bardzo wygodne w codziennym użytkowaniu.
Źródło zdjęć: www.pixabay.com