Bolączka XXI wieku. Dosalamy słone już potrawy, jemy słone przekąski, solimy kanapki, w których wystarczającą ilość soli zawiera wędlina czy ser. Jak ograniczyć spożycie soli?
Dieta pod kontrolą
Czytaj etykiety produktów
By ograniczyć spożycie soli, czytaj skład produktów. Zazwyczaj podana jest ilość sodu na 100 g. Wybieraj te, w których zawartość sodu jest niewielka.
Unikaj słonych przekąsek!
Gotuj na parze, nie dodawaj soli
By ograniczyć nadmiar sodu (http://www.wyrzucsolniczke.pl/dietetyk-radzi) w diecie, zamień sól na zioła. Unikaj słonych przypraw do zup oraz sosów.
Sprawdź ilość sodu w wodzie mineralnej
Nadmierne spożycie soli prowadzi do wielu groźnych chorób, a i zwiększa ryzyko zachorowalności na poważne choroby!
Źródło głównego obrazka: http://i2.wp.com.