Najzdrowsze warzywa – jak często je jadasz?

Comment

O nauce
Warzywa

Powinniśmy po nie sięgać przynajmniej kilka razy w tygodniu. Najzdrowsze warzywa można stosować jako składniki sałatek, dodatki do dań bądź jeść samodzielnie. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Warto uczyć dzieci sięgać po najzdrowsze warzywa, co zapewnia im prawidłowy rozwój i wykształca w nich właściwe nawyki żywieniowe na przyszłość. 

Najzdrowsze warzywa

Rzeżucha

Koniecznie sięgaj po nią częściej, a nie tylko w okolicy Wielkiejnocy. Już  w medycynie ludowej roślina odgrywała ważną rolę leczniczą, m.in. dobroczynnie działa na układ pokarmowy, nerki oraz owrzodzoną skórę. 

Rzeżucha.

Źródło: pl.pinterest.com.

Kapusta pekińska

Chroni przed nowotworami, wspomaga wzrok, działa przeciwwrzodowo.

Kapusta pekińska.

Źródło: swiatkwiatow.pl.

Burak liściowy

Znany wcześniej niż burak, który gości w naszych domach. Dobroczynnie wpływa m. in. na układ krążenia. 

Najzdrowsze warzywa: buraki liściaste.

Źródło: smakizycia.pl.

Szpinak

Wykazuje właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą, minimalizuje stres.

Szpinak.

Źródło: thehumbledhomemaker.com.

Kolejne na liście najzdrowsze warzywa to: cykoria, pietruszka, jarmuż, marchewka. Na zdrowie:)

Źródło głównego obrazka: cibimbo.com.

Dodaj komentarz