Sezon rozpoczęty!

Comment

Libtech

Mamy maj, a zatem sezon na szparagi rozpoczęty. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami cennymi wskazówkami, którymi powinniście się kierować podczas zakupu szparagów. Białe, zielone czy fioletowe, aby po obróbce termicznej były smaczne, muszą być świeże. Jeżeli chcecie wiedzieć jak wybrać maksymalnie świeże szparagi zapraszam do lektury.

Niezależnie od rodzaju szparagów, zawsze kierujemy się tymi samymi zasadami.

Sprężyste końcówki

Świeże szparagi będą miały sprężyste końce. Nie będą zdrewniałe i przesuszone. Powinny być zwarte i pełne. Niezwykle ważne jest by sprzedawcy trzymali pęczki szparagów w naczyniu z wodą. W ten sposób maksymalnie przedłużamy im świeżość.

Kolor

W zależności od rodzaju, szparagi powinny mieć jednolity kolor. Białe szparagi powinny mieć piękne, białe szyszki (główki). Fioletowy czy zielonkawy odcień może świadczyć o tym, że nie są pierwszej świeżości. Zielone szparagi powinny być zwarte i nie przesuszone. Mogą przyjąć kolor od ciemnej zieleni do lekkiego fioletu. Nie powinny być rude i postrzępione.

Dźwięk

Pęczek świeżych szparagów powinien pięknie szeleścić w dłoni. Najlepiej chwycić je w dłoń i delikatnie rolować. Jeżeli szparagi wydadzą szeleszczące świsty oznacza to, że są maksymalnie świeże.

Kontakt kluczem do sukcesu

No i na koniec pamiętajcie, że najlepszą zasadą jest… rozmowa ze sprzedawcą. Ja wychodzę z założenia, że im więcej pytań tym lepiej. Dobry i pewny sprzedawca odpowie na wszystkie z uśmiechem na twarzy. Najlepiej znaleźć sobie godnego zaufania kupca, do którego się wraca. W ten sposób zawsze wiadomo czy towar jest świeży.

Źródło zdjęć: pixabay.com

Dodaj komentarz