Szkodliwy olej palmowy – w jakich produktach go znajdziemy?

Comment

O nauce

Olej palmowy uzyskiwany z miąższu owoców palmy oleistej nie ma nic wspólnego z tym, który znajdujemy w składzie większości produktów spożywczych. Nieprzetworzony ma barwę ciemnożółtą, dzięki zawartości karotenoidów. Zawiera również witaminę E, K, sterole oraz koenzym Q10. W procesie rafinacji większość przeciwutleniaczy oraz karotenoidów ulega zniszczeniu, a w ich miejsce powstają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Olej palmowy zmienia konsystencję na stałą, a jego barwa staje się jasnożółta. Kwasy tłuszczowe zawarte w utwardzonym oleju palmowym są silnym czynnikiem rakotwórczym. Sprawdźmy w jakich produktach spożywczych znajdziemy najwięcej szkodliwego tłuszczu palmowego.

Produkty zawierające szkodliwy tłuszcz palmowy:

Masło kakaowe

nougat-272934_1920

 

 

 

 

 

 

Słodycze

brigadier-842643_1920

 

 

 

 

 

 

Frytki i inne dania typu fast food

appetizer-1846083_1920

 

 

 

 

 

 

Pieczywo

breads-1417868_1920

 

 

 

 

 

 

Margaryna

butter-1920670_1920

 

 

 

 

 

 

Zupki chińskie

soup-313760_1920

 

 

 

 

 

 

Chipsy

potato-chips-448737_1920

 

 

 

 

 

 

O obecność tłuszczu palmowego w zasadzie możemy podejrzewać każdy przetworzony produkt spożywczy. Czytajmy zatem etykiety i wybierajmy tylko wysokojakościowe produkty.

Źródło zdjęć: www.pixabay.com

 

 

Dodaj komentarz