Olej palmowy uzyskiwany z miąższu owoców palmy oleistej nie ma nic wspólnego z tym, który znajdujemy w składzie większości produktów spożywczych. Nieprzetworzony ma barwę ciemnożółtą, dzięki zawartości karotenoidów. Zawiera również witaminę E, K, sterole oraz koenzym Q10. W procesie rafinacji większość przeciwutleniaczy oraz karotenoidów ulega zniszczeniu, a w ich miejsce powstają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Olej palmowy zmienia konsystencję na stałą, a jego barwa staje się jasnożółta. Kwasy tłuszczowe zawarte w utwardzonym oleju palmowym są silnym czynnikiem rakotwórczym. Sprawdźmy w jakich produktach spożywczych znajdziemy najwięcej szkodliwego tłuszczu palmowego.
Produkty zawierające szkodliwy tłuszcz palmowy:
Masło kakaowe
Słodycze
Frytki i inne dania typu fast food
Pieczywo
Margaryna
Zupki chińskie
Chipsy
O obecność tłuszczu palmowego w zasadzie możemy podejrzewać każdy przetworzony produkt spożywczy. Czytajmy zatem etykiety i wybierajmy tylko wysokojakościowe produkty.
Źródło zdjęć: www.pixabay.com