Jakie będzie jedzenie w przyszłości? Z pewnością inne niż teraz. Zapotrzebowanie na żywność w ciągu 40 lat może się podwoić. Mięsa będzie za mało, wołowina będzie rarytasem. Co przewidują futurolodzy?
Jedzenie w przyszłości
Owady
Nowe źródło białka, doceniane przez Azjatów. Smażone karaluchy czy świerszcze dla mieszkańców Kambodży to nic dziwnego. Czy jednak dla nas takie jedzenie w przyszłości będzie do przełknięcia?
Mięso z probówki
Mięso z in vitro już niebawem może zagościć na naszych stołach. Obecnie naukowcy głowią się nad tym jak nadać mu smak i wygląd naturalnego mięsa.
Jedzenie w przyszłości z oceanu
Ilość skorupiaków się zmniejsza, ale nadzieją są algi morskie.
GMO to przyszłość?
Umożliwia dużą i tanią produkcję żywności.
Nie jestem do końca przekona, pozostaję w nadziei, że w przyszłości nie będzie mięsa z probówki.
Źródło głównego obrazka: tahrirnews.com.