Wołowina – cenne źródło wartości odżywczych

Comment

Libtech O nauce
Wołowina

Polacy są mięsożercami, głównie stawiamy na drób oraz na wieprzowinę. Za mało jemy wołowiny, która jest źródłem cennych wartości odżywczych. Średnio Polak spożywa od 1,5 do 2 kg wołowiny rocznie, a średnia Unii to 15 kg.

Wołowina zawiera mało tłuszczu

Bitki wołowe.

Źródło: kulinarni.tvn.pl.

Nie przekracza on 5% wartości. Dobra wołowina, czyli taka która pochodzi ze sprawdzonych hodowli, zawiera dobroczynny dla człowieka tłuszcz. To argument, który również przemawia na jej korzyść przy wyborze mięsa na obiad. Wołowinę powinniśmy spożywać raz- dwa razy w tygodniu, najlepiej w postaci gotowanej, duszonej bądź grillowanej. Czerwone mięso jest zdrowe również dla dzieci, nie poleca się smażenia, a pozostałe formy, najlepiej gotować bądź dusić.

Białko plus witaminy

Wołowina.

Źródło: weekend.gazeta.pl.

Wołowina dostarcza łatwo przyswajalnego białka. Po kolejne jest źródłem żelaza, którego często brakuje w diecie człowieka. Szczególnie czerwone mięso powinny włączyć do diety kobiety w czasie menstruacji, żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny. Wołowina stanowi źródło witamin z grupy B. Witamina B6 poprawia metabolizm, zaś B12 wpływa pozytywnie na układ nerwowy, chroni przed anemią, poprawia koncentrację. Poza tym wołowina zawiera cynk, magnez, potas oraz L-karnitynę.

Tatar, stek, gulasz

Delikatna polędwica, wyrazisty stek, aromatyczny udziec, każdy odnajdzie swoje ulubione smaki w wołowinie. Mięso wołowe doskonale nadaje się na grilla, ale też smaczne jest gotowane. Warto sięgać po nią częściej, bo wychodzi na zdrowie.

Tutaj przeczytasz więcej na temat czerwonego mięsa i znajdziesz sprawdzoną wołowinę. 

Źródło głównego obrazka: thanhnien.vn.

Dodaj komentarz