Zgaga i niestrawność – jak ich uniknąć w sezonie letnim?

Comment

O nauce

Lato, zgaga i niestrawność – czy coś łączy te trzy pojęcia? O wiele więcej niż myślisz. To przede wszystkim letnie menu, a często jedzenie i picie ponad miarę. Podpowiadamy, jak spędzić lato ze smakiem, nie obciążając za nadto żołądka.

Lato ze smakiem – przeżyj je bezpiecznie

Lato to prawdziwe wyzwanie dla naszego żołądka, wystawianego na działanie surowizny, smażonych potraw i alkoholu w dużo większych niż zazwyczaj dawkach. Zaburza to prawidłowy proces trawienia. Powoduje również, że kwas solny zamiast wesprzeć procesy trawienia, wywołuje silne podrażnienie ścian żołądka i daje objawy, takie jak zgaga i niestrawność – omawiane wcześniej. W jaki sposób ich uniknąć? Po pierwsze – wybierając potrawy mniej tłuste. Czasem lepiej sięgnąć po grillowanego kurczaka, niż ukochanego schabowego czy golonkę. Po drugie – ograniczając ilość surowych potraw i dań. Po trzecie – zmniejszając ilość wypijanego alkoholu. Jeśli jednak stracimy kontrolę nad letnim menu, powinniśmy sięgnąć po sprawdzony środek, który ogranicza wydzielanie kwasu w żołądku lub też neutralizuje cofającą się kwaśną treść pokarmową.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Niestrawność żołądka i zgaga to dwa najczęstsze objawy świadczące o tym, że zjedliśmy zbyt dużo lub za tłusto. Co prawda istnieją na te żołądkowe przypadłości skuteczne leki, ale lepiej znać umiar i przestrzegać zdrowej diety, niż być zmuszonym do sztucznego przywracania równowagi naszemu układowi pokarmowemu.

Dodaj komentarz