Cynk – jakie ma właściwości i gdzie go znajdziemy?

Comment

O nauce

Cynk jest bardzo ważnym pierwiastkiem w naszym organizmie. Jego niedobory skutkują brakiem apetytu, częstymi infekcjami oraz łamliwymi włosami i paznokciami. Pobudza on pracę trzustki oraz uczestniczy w przemianie białek, tłuszczy i węglowodanów. Oprócz tego wspomaga koncentrację i zdolności intelektualne. Pomaga w leczeniu depresji oraz schizofrenii oraz zapobiega demencji starczej. Jest jednym z najważniejszych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, gdyż wpływa na wydzielanie insuliny oraz układ hormonalny. Wyżej wymienione właściwości, to tylko niektóre z dobroczynnych działań tego składnika. Sprawdźmy w jakich produktach znajdziemy najwięcej cynku.

Ostrygi i małże

 

 

Wątróbka cielęca

 

 

Pestki dyni

 

 

Kakao

 

 

Wołowina

 

 

Biała fasola

 

 

Ziarna sezamu

 

 

 

 

Jeśli miewasz częste infekcje, cierpisz na brak apetytu, wypadają Ci włosy i masz łamliwe paznokcie, to może świadczyć o niedoborze cynku. Warto wzbogacić dietę o składniki bogate w ten pierwiastek.

Źródło zdjęć: www.pixabay.com

 

Dodaj komentarz