Lubisz smacznie zjeść, gustujesz w ciepłych posiłkach, ale nie znosisz stania przy kuchni i zmywania. Gotowanie nie musi być czasochłonne i wymagające. Rozwiązaniem są dania jednogarnkowe. Nie wymagają dodatkowych naczyń, a przy tym są pyszne, ciepłe i pożywne.
Skąd pomysł?
Dania jednogarnkowe są znane w kuchniach całego świata. Jest to styl przyrządzania jedzenia w jednym naczyniu, w którym obok mięsa, znajdują się warzywa i wymiennie makaron, ziemniaki, kasze czy ryż. Idea tych dań najprawdopodobniej pochodzi z Dalekiego Wschodu. To tam od wieków przyrządza się dania z wykorzystaniem Woka. Daje to możliwość dowolnego komponowania smaków. Najczęściej smaży się w nim makarony sojowe lub ryż z dodatkami mięsa lub owoców morza i dla podkreślenia smaku, dodaje się orientalne przyprawy. Podobnie gotują mieszkańcy Indii, którzy od setek lat znają danie jednogarnkowe o nazwie rogan josh. Jest to nic innego jak duszone mięso w specjalnym maśle ghee w towarzystwie specjalnie dobranych przypraw. Potrawa cieszy się popularnością w okolicach Kaszmiru i ma wiele odmian. Do indyjskich dań jednogarnkowych należy też dobrze znane w Polsce curry, czyli warzywa, mięso lub tofu w aromatycznym sosie podawane z ryżem. Z kolei z terenów Mongolii pochodzi pilaw – pikantne danie na bazie mięsa, kaszy bulgur i pikantnych przypraw. Nie można zapomnieć też o gulaszu węgierskim. Jak widać tradycja dań jednogarnkowych jest niezwykle bogate i rozrzucona po całym świecie.
Polskie dania jednogarnkowe
Do najbardziej znanych polskich potraw gotowanych w jednym naczyniu należy bigos. To tradycyjna potrawa ze smażonej kapusty kiszonej, mięsa, kiełbasy, grzybów. Istnieje też wariant postny, serwowany w Wigilię. Jednak na tym nie koniec. Ostatnio w internecie pojawiło się wiele przepisów na dania jednogarnkowe w innych, ciekawych wariantach. Bez problemu znajdziemy wskazówki, jak przyrządzić gołąbki bez zawijania, leczo z ryżem, gulasz z batatów, kaszotto we wszelkich możliwych odsłonach, a także jednogarnkowe spaghetti czy risotto. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. W tego typu daniach gwarantowany jest smak i oszczędność czasu, a do zmycia zostanie nam tylko jeden garnek.
W czym gotować?
Nie trzeba nikogo przekonywać, że na smak potrawy składa się kilka czynników. Podstawowym jest dobór składników – zdrowej żywności oraz naczyń do przygotowania potrawy. W wypadku dań jednogarnkowych potrawa nie może przywierać do dna, musi zachować walory smakowe i substancje odżywcze w czasie gotowania oraz długo trzymać ciepło. Wszystko to gwarantują naczynia marki Philipiak. Jest to firma, która od lat słynie z niezawodności i innowacyjności. Na ich stronie znajdziemy szeroki wachlarz najwyższej jakości naczyń do gotowania.