Dieta na jesień – kolorowa, smaczna, wspomagająca odporność

Comment

O nauce

Jesienna dieta powinna być bardziej kaloryczna niż latem. Surówki i świeże warzywa można zastąpić gotowanymi jarzynami. Zamiast chłodników i lekkich dań na talerzach powinny znaleźć się rozgrzewające zupy. Jesienne potrawy charakteryzują się bogactwem przypraw oraz suszonych owoców. Żurawina, orzechy, rodzynki idealnie wzbogacą smak potraw. Zimne kompoty warto zastąpić herbatą z dodatkiem imbiru, goździków oraz cytryny. Najważniejsze, by dieta była bogata w składniki mineralne oraz witaminy, dzięki czemu poprawimy odporność i nie damy się wirusom i grypie. Poniższe dania niech posłużą za inspirację.

broccoli-1548543_1280

Ryż z warzywami

food-712665_1920

Pieczony łosoś w ziołach

potatoes-637370_1920

Pieczone ziemniaki faszerowane papryką i oliwkami

pumpkin-1544556_1920

Krem z dyni

tomatoes-1603611_1920

Zapiekanka z pomidorami i oliwkami na cieście francuskim

soup-1503117_1920

Warzywny rosół z wołowiny

 


Źródło zdjęć: www.pixabay.com

Dodaj komentarz