Wielu przeciwników tak zwanego zdrowego stylu życia wychodzi z założenia, że największą przeszkodą w osiągnięciu zamierzonych rezultatów i zgubieniu zbędnych kilogramów jest smak potraw. Twierdzą oni bowiem, że posiłki przygotowywane metodami przyjaznymi dla odchudzania są po prostu niesmaczne. Jak jednak pokazuje filozofia tworzenia dań na parze – wcale tak nie musi być!
Skąd w ogóle wzięła się idea przygotowywania posiłków na parze? To metoda znana od wieków w krajach Dalekiego Wschodu. Japończycy oraz Chińczycy zdecydowanie mają wdrukowane w swojej świadomości spożywanie jedzenia przygotowanego w ten sposób. W Europie, a zwłaszcza w naszym kraju, ta metoda gotowania dopiero zyskuje na popularności.
Czy to naprawdę takie zdrowe?
Cóż, tak. Nie ma co się nad tym zbytnio rozwodzić, ale warto pamiętać o tym, że dania tworzone i podgrzewane metodą na parze są po prostu o wiele zdrowsze niż te, które smażymy czy nawet te, które gotujemy na wodzie. A przede wszystkim – potrafią być o wiele smaczniejsze i to często bez użycia dodatkowych przypraw. Ogromną zaletą gotowania na parze jest bowiem fakt, że ta metoda pozwala na wydobycie naturalnych walorów smakowych z każdego posiłku.
Smak – ważna zaleta
Przygotowywanie posiłku tą metodą pozwala wydobyć smak potraw. Nie trzeba go wcale dodatkowo jakoś doprawiać różnymi przyprawami, bo gotowanie przy użyciu pary umożliwia wydobycie się naturalnych walorów smakowych każdego dania.
Co można gotować na parze?
Dobra wiadomość jest taka, że praktycznie każde danie nadaje się do przygotowania w ten sposób. No, może poza grzybami. Nie ma tu jednak większego znaczenia czy wybierzemy mięso, ryby czy też warzywa. Doskonale sprawdzają się też kasza czy ryż. Słowem, praktycznie każde danie nadaje się do gotowania w ten sposób.
Dla kogo jest gotowanie na parze?
Cóż, jak już napisaliśmy w tytule tego artykułu – generalnie, jest to rozwiązanie genialnie wręcz skuteczne dla osób, które pragną pozbyć się nadmiaru kilogramów. Warto jednak pamiętać o tym, że taka formuła przygotowywania posiłków okaże się skuteczna praktycznie dla każdego. Niezależnie od płci czy wieku. Nadaje się zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Wegetarian i miłośników mięsa.
A kolejną zaletą przygotowywania posiłków w ten sposób jest to, że pozwala ono osobom nie mającym zbyt wielkiego doświadczenia z gotowaniem zdobyć pierwsze szlify. Jest ono bowiem znacznie mniej czasochłonne niż tradycyjne metody przyrządzania posiłków, a przy tym o wiele mniej wymagające pod względem technicznym. Gotowanie na parze jest właściwie metodą dostępną dla każdego – nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności.
To co – warto gotować na parze?
Tak. Warto jednak wybrać do tego odpowiednie naczynia. Bez tego nie ma mowy o odpowiednim i prawidłowym przygotowaniu posiłków tą metodą.