Niezapowiedziana wizyta gości? A może po prostu jesteś w ciągłym biegu i nie masz czasu na pracochłonne ciasto, ale chodzi ci po głowie coś słodkiego? Nic prostszego! Skorzystaj z przepisów na błyskawiczny sernik. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników – większość prawdopodobnie masz w domu na co dzień. Sprawdź!
Sernik pięciominutowy
Potrzebujesz pół kilograma mielonego sera, 3 łyżki mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła i 5 jajek. Wszystkie składniki mieszasz blenderem w jednym naczyniu. Nie ma znaczenia kolejność dodawania, nie trzeba też oddzielać białek od żółtek. Przełóż masę serową do wyłożonej papierem blaszki – np. w formacie 20×28 cm. Ciasto piecz w 160 stopniach z termoobiegiem przez godzinę.
Puszysty i szybki
Jeśli poszukujesz przepisu na sernik XL, spróbuj koniecznie ten! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj kilogram zmielonego twarogu, 250 g cukru, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, 100 g masła, 7 jajek, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej.
Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj skrobię z mąką. Utrzyj w mikserze masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodawaj po jednym żółtku. Przełącz na niższe obroty i dodawaj stopniowo ser, a później mąkę. Teraz pozostały ci tylko białka – ubij je w osobnym naczyniu i delikatnie przełóż do masy serowej i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przełóż do okrągłej blaszki o średnicy ok. 26 cm. Piecz przez godzinę w 170 stopniach w trybie góra-dół. Po ostudzeniu ciasta możesz je udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Proste, prawda?